top of page

wat is osteopathie

 

Osteopathie is een manuele behandelmethode die het zelfgenezend vermogen ( autocorrectie systeem ) van het lichaam probeert te verbeteren.

Hiervoor beschikt een osteopaat over een arsenaal aan technieken die het lichaam terug kan balanceren.

 

 

pariëtaal ( botten, spieren, gewrichten, ... )

 

Wanneer een gewricht ergens in het lichaam zijn beweeglijkheid verliest kan dit een andere situatie creëren voor de omliggende structuren en gewrichten.

Dit kan bij een persoon pijn veroorzaken ( bv. rugpijn/kniepijn ).

De wervelkolom is het centraal punt van het menselijk lichaam van waaruit alles wordt gestuurd. Voor een osteopaat is dit een zeer belangrijke zone ( “de piano van ons lichaam” ) 

Het menselijk lichaam moet mechanisch in orde zijn om te functioneren. Hiertoe worden verschillende systemen ( gewrichten, spieren, bindweefsel, zenuwen en organen ) behandeld.

Dit is een holistische denkwijze die is gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, fysiologie, neurologie en pathologie van het menselijk lichaam.

 

“ EEN OSTEOPAAT BEHANDELT GEEN KLACHT/ZIEKTE APART, MAAR DE MENS MET ZIJN KLACHT/ZIEKTE “

Holistische denkwijze

De drie beweginsstelsels

Visceraal

 

Organen leggen iedere dag ‘afstanden’ af in het menselijk lichaam.

Dit gebeurt door de zwaartekracht en het diafragma ( tussenschot borst – en buikholte ).

Bij inademen zal het diafragma dalen, waardoor de druk in de buikholte verhoogt en de organen dalen en worden samengedrukt.

Organen moeten in staat zijn om dit proces te kunnen ondergaan, indien niet verliezen de organen hun functie.

Daarnaast hebben de organen ook een link met ons pariëtaal stelsel via zenuwen en bloedvaten.

Elk orgaan heeft zijn ‘persoonlijke’ wervel of zone via het autonome zenuwstelsel.

Craniaal

 

Dit systeem bestaat uit: schedel, wervelkanaal, heiligbeen, zenuwstelsel, de circulatie  van het hersenvocht en de fasciae ( bindweefsel ).

De beweging van de verschillende schedelbotstukken, die verbonden zijn met elkaar via suturen ( schedelnaden ), zijn niet zichtbaar, maar wel voelbaar door een professioneel osteopaat. 

Complementaire geneeskunde

Osteopathie werkt aanvullend op de klassieke geneeskunde en is een therapie naast de klassieke behandelingen.

Een osteopaat zal op basis van een anamnese en differentiaal diagnose vaststellen of de patiënt osteopatisch kan worden behandeld, of al dan niet doorverwezen moet worden naar een arts/specialist.

Een osteopaat behandelt enkel functionele letsels. In geval van structurele letsels zoals fracturen of ontstekingen, zal men direct worden doorverwezen naar de huisarts.

bottom of page